Sürü Yöneticisi Desteği Nasıl Alınır? 2023 Çoban Desteği

Sürü Yöneticisi Desteği Nasıl Alınır? 2023 Çoban Desteği

Sürü yöneticisi desteği adı altında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan destek var. Sertifikalı çobanlara, çoban yardımı almaya hak kazanmaları durumunda ödeme yapılacaktır. Başvurular her yıl belirlenen tarihlerde alınmakta ve ödemeler bir sonraki yıldan önce yetiştiricilerimizin hesaplarına aktarılmaktadır. Sürü yöneticisi desteği ne kadar? 2023 çoban desteği ne zaman verilecek? sorularına yanıtları yazımızda bulabilirsiniz.

Sürü Yöneticisi Desteği 2023

Devlet tarafından koyun ve sığır hayvancılık sektöründe çalışan sürü yöneticilerine destek ödemeleri yapılır. Hayvan sahibi, hayvanlara bakmak için sertifikalı bir çoban tuttuğunda, devletten sürü yöneticisi desteği alabilir. Sürü yöneticisinin destek şartları, başvuru koşulları, ödenen miktar içeriklerimizde yer almaktadır.

Sürü Yöneticisi İstihdamı Desteği

Sürü yöneticisi istihdamı desteği olarak adlandırılan bu destek, çobanların çalıştırılması karşılığında Devlet tarafından ödenen sübvansiyondur. Ödenen para miktarı ve şartları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenir. Çoban olarak da bilinen sürü yöneticileri, bakanlık destekli en az 104 saatlik sürü yönetimi eğitim programını tamamlamış ve bu programı başarıyla tamamlamış ve sertifika almış olmalıdır.

2023 Çoban Desteği Ne Zaman Verilecek?

Her yıl belirli dönemlerde verilen çoban desteği parası için henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Bakanlık tarafından çoban desteği tarihi açıklandığında sizlere bilgi vereceğiz.

Sürü Yöneticisi Desteği 2023 Şartları

Sürü yöneticisi istihdam desteğinden yararlanmak için belirtilen şart ve kurallara uyulması gerekmektedir. En az 250 koyun, koyun ve keçisi olanlara çoban istihdam yardımı yapılır. Sürü yöneticisi desteği aşağıda belirtilen şartlara ve kurallara göre yapılır:

  • Desteklemeden yararlanacak işletme, TÜRKVET’e kayıtlı en az yüz anaç küçükbaş hayvan varlığına sahip olmalıdır. Hayvan sayısının tespitinde 6/11/2020 tarihinde TÜRKVET’ten alınan yedek liste verileri esas alınır.
  • Köy-mahalle sürülerini ortak otlatan çobanlar da desteklemeden yararlandırılır. Bu çobanların otlattığı sürüler en az iki işletmeden oluşmalı ve her bir işletmede en fazla doksan dokuz baş olmak üzere; toplamda en az yüz baş ve üzeri anaç küçükbaş hayvan varlığı bulunmalıdır.
  • Her bir işletme sadece bir çoban için desteklemeden yararlandırılır. Köy/mahalle sürülerinde en az iki işletme için bir çoban desteklemeden yararlandırılır. Başvuru şartlarını taşıyan birden fazla işletmesi bulunan yetiştiriciler, her bir işletmesi için ayrı ayrı başvuruda bulunabilir.
  • Çobanın, Sosyal Güvenlik Kurumu primleri en az beş ay süreyle yatırılmış olmalıdır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primlerini 5510 sayılı Kanun kapsamında yatıranlardan 30 gün üzerinden tam zamanlı olarak yatırmayanlar, hayvancılık işletmesi bulunmayan veya fiilen çobanlık yapmayanlar, işletmede istihdam edildiği halde fiilen çobanlık yapmayanlar, muhtarlar, devlet memurları, emekliler ve on sekiz yaşından küçükler, destekleme kapsamında çoban olarak değerlendirilmez.

Çoban Desteği Kimlere Verilmez?

  • Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primlerini 5510 sayılı Kanun kapsamında yatıranlar,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primlerini 30 gün üzerinden tam zamanlı olarak yatırmayanlar,
  • Hayvancılık işletmesi bulunmayan veya fiilen çobanlık yapmayanlar,
  • İşletmede istihdam edildiği halde fiilen çobanlık yapmayanlar,
  • Muhtarlar, devlet memurları, emekliler ve 18 yaşından küçükler,

destekleme kapsamında çoban olarak değerlendirilmez.

Çoban Desteği Nasıl Alınır? 2023 Sürü Yöneticisi Desteği Şartları

Sürü Yöneticisi Desteği 2023 Çoban Desteği Ne Zaman Verilecek?

Sürü Yöneticisi Başvuru ve Gerekli Evraklar

Sürü yöneticisi istihdam desteğinden yararlanmak isteyenler, başvurularını şirketin bağlı bulunduğu il / ilçe tarım ve orman müdürlüklerine iletmelidir. Çoban desteğinden yararlanmak isteyenlerin başvurusu sırasında talep edilecek belgeler aşağıda listelenmiştir. Sürü yöneticisi gerekli evraklar:

  • Çobanın ve İşletme sahibinin T.C kimlik kartı fotokopileri
  • İşletmede çoban istihdam ediliyor ise iş sözleşmesinin örneği,
  • Köy/mahalle sürüsü otlatan çoban ise hayvanlarını otlattığı işletme sahiplerinden en az ikisinden alınan muhtar onaylı muvafakatname,
  • Çoban işletme sahibi/işletme sahibinin birinci dereceden yakını ise işletme sahibinin taahhütnamesi.
  • Birden fazla işletmesi olup, desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, her bir işletmesi için ayrı ayrı başvuru şartlarını taşımalıdırlar.
  • Evrak bazında başvuru sırasında Sürü Yöneticisi Sertifikası ve/veya primlerin yatırıldığına dair onaylı Sigortalılık Hizmet Döküm Belgesinin eksik olması durumunda da başvuru kabul edilecektir. Eksik olan belgeler başvuru yapan işletme sahibi tarafından tamamlanarak il/ilçe müdürlüklerine ibraz edilecektir.
  • Başvuru yapılacak yıl içinde geçerli olan sigorta primlerinin kesintisiz olarak en az 5 ay süreyle yatırıldığına dair SGK Müdürlüklerinden alınan onaylı Sigortalılık Hizmet Döküm Belgesi,

Çoban Sertifikası Nasıl Alınır?

Çobanların eğitimi halk eğitim merkezlerinin açtığı kurslarda verilmektedir. Bu kursları takip eden ve geçen adayların sürü yöneticisi sertifikası verilir. Talepler halk eğitim merkezlerine yapılmaktadır.

Kimler Çoban Sertifikası Alabilir?

  • Sosyal güvence kapsamına alınma niteliklerine sahip olan kişiler,
  • Sigortası olmayanlar,
  • Emekli olmayanlar,
  • Okuma ve yazma bilen ya da en az ilkokul mezunu olan kişiler,
  • Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kursuna katılabilir çoban sertifikası alabilir.

Hangi Konularda Eğitim Veriliyor?

  1. Küçükbaş Hayvan kayıt Bakım ve Islahı
  2. Küçük Hayvanlarda Zapturapt
  3. Barınak Ortamı
  4. Merada Hayvan Bakımı
  5. Sürü Yöneticiliğinde Güvenlik
  6. Küçükbaş Hayvan Besleme
  7. Beslenme Hastalıkları

Derslerin süresi ve saatleri kurs programında halk eğitim müdürlüklerince belirlenir. Gün, haftalık ders saatlerine göre belirlenir. Tebliğde yer alan ifadeye göre dersler en az 104 saat sürüyor.

Çoban Desteği Başvuruları Nereye Yapılır?

Devlet tarafından sağlanan destekten sürü yöneticilerinin yararlanabilmesi için geçerli olan yıl içinde ilgili uygulama merkezleriyle iletişime geçilmesi gerekmektedir. Bu destek her yıl sabit miktarlarda verilmektedir. Talepler şahsen veya çobanın çalıştığı işyeri sahibi tarafından yapılabilir. Doldurulan dilekçenin şahsen Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir. Yukarıda gerekli belgeler bölümünde yer alan belgeleri başvuru formuna ekleyerek teslim ediniz.

2023 Çoban Desteği Ne Kadar?

Çoban parası olarak adlandırılan istihdam yardımı, hayvancılığa yapılan yardım kapsamında değerlendirilmemelidir. Yukarıdaki koşulları sağlayan, sertifikalı, süreleri içinde başvuran ve belgelerini eksiksiz olarak teslim eden sürü yöneticilerine verilecek destektir.

Çobanın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen istihdam destek ücreti 6.000 TL‘dir. Bu miktar 12 aylık bir süre için verilecek. Başvuru sahiplerinin Hayvancılık Bilgi Sistemi kayıtları teyit edilmektedir. Koşullar uygunsa, çoban parası alma hakkınız vardır. Destek yıllık olarak verilmektedir.


Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.