Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023

Sera kayıt sistemi başvurusu nasıl yapılır, ÖKS nedir, Örtü altı tarım başvurusu ve seracılık belgesi nasıl alınır gibi konular seralarda ürün yetiştirip Devletten destek almak isteyen kişiler tarafından araştırılıyor. Gerekli bilgiler ser kayıt sistemi isimli yazımızda aşağıda açıklanmıştır.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu

İklim ve diğer olumsuz etkenlerden dolayı ekilen ürünleri korumak için birçok tarım tekniğini kullanan tarım alanı naylon, cam vb. örtü altı tarım, seracılık adıyla yapmaktadır. Yayınlanan sera kayıt sistemi, konu ile ilgili tüm detayları ÖKS Yönetmeliğinde yer alır.

Örtü Altı Tarım Sistemi

  • Örtü altı tarım bir kayıt sistemine sahiptir.
  • Bakanlıkça hazırlanan tebligata göre sisteme kayıt yapılır ve ardından kayıt belgesi alınır.
  • Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığından destek almak isteyenlerin bu sisteme kayıt olmaları esastır.

Örtü Altı Tarım Nedir?

Tarımsal faaliyetlerin dış etkenlerden etkilenmemesi için koruyucu malzemelerle kaplı olduğu anlamına gelir. Burada kullanılan malzemeler farklı olabilir. Cam, naylon, çadır vb. malzemeler yardımıyla ekilen tarım ürünlerinin yetiştirme koşulları da uygundur. Adından da anlaşılacağı gibi, tarım örtü altında yapılır. Amaç, ürünün etkinliğini sağlamak ve ürünlere zarar verebilecek çevresel faktörlerin etkisini azaltmaktır. Gerekli şartlar ile sebze, meyve, süs bitkileri vb. yetiştiriciliği yapılabilir.

Örtüaltı hakkında anlamamız gereken şey seracılıktır. Seralarda üretilen en yaygın ürünler soğuktan etkilenebilen domates, salatalık, çilek ve kavundur. Sera yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermek isteyenlere Devlet tarafından sağlanan çeşitli destekler bulunmaktadır. Bu desteklerle seralar daha modern olacak şekilde düzenlenir. Yetkili bakanlık tarafından seracılıkta çiftçilerimize ceptehaber.net çok fazla destek verilmektedir. Sağlanan destek ile tarımsal verimlilik sağlanabileceği gibi, çiftçilerimiz yeni seralar oluşturabilmekte veya mevcut seralara daha uzun ömür sağlamak için teknik bakım sağlanabilmektedir.

Ülkemiz tarım ürünlerinin 1 / 3’ü seralardan elde edilmektedir. Dünyada seracılık uygulamalarının ön saflarında olduğumuzu söylemek yanlış olmaz. Destek ödemelerinin yanı sıra üretilen ürünlerin seviyesi de arttı. Ancak bu desteklerden yararlanmanın ilk şartı ÖKS adı verilen sisteme kayıt olmaktır. Yukarıda belirtilen amaçlarla kurulan seralarda yüzde 4 meyve, yüzde 95 sebze ve yüzde 1 süs bitkileri yetiştirilmektedir.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki tablo, sera kayıt sistemi (örtüaltı kayıt sistemi) tarafından kaydedilen ve üretilen ürünlerin ton cinsinden miktarını göstermektedir. Ayrıca seralarda üretilen bu ürünlerin toplam payı da oldukça fazladır. Bu anlamda yetiştirilen ürünler toplam ürün miktarına göre yüksek miktarlara sahiptir. Islah yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, ürünün sıcaklık talebi ve uygun koşulların nasıl sağlanması gerektiğidir.

Toprağı uygun hale getirmek için ekimden önce gübreleme vb. faaliyetlerin yapılması gerekiyor. Ayrıca ürünler büyümeye başladıktan sonra serada hava sirkülasyonuna ceptehaber.net dikkat etmek gerekir. Devlet yardımı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. Devletin 2020 yılında seracılığa verdiği destek miktarı dekara 150 TL oldu. Desteğin 2023 yılında belirlenen yeni miktarlar şeklinde verilmesi bekleniyor.

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği (2023 YILI) detaylı bilgi için tıklayınız.

Örtü Altı Kayıt Sistemi Nedir?

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde en önemli sorun, üretimin ilgili devlet sistemlerine kaydedilmesidir. Bu amaçla oluşturulmuş birçok sistem vardır. Ayrıca üretimin ülke ekonomisindeki yeri çok önemli olduğu için üretilen ürünlerin uygun sistemlere kaydedilmesi gerekmektedir. Neredeyse tüm tarımsal konularda devlet tarafından farklı miktarlarda destek verilmektedir. Bu sorunlardan biri seracılık faaliyetleriyle ilgilidir. KOSGEB, sera kurulumu için değil, sadece gerekli ekipman alımlarını desteklemektedir.

Üretim kalitesinin artırılması, üretim seviyesinin yükseltilmesi, mevcut seraların modernize edilmesi ve teknik sorunların giderilmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle ÖKS adında bir çiftçi kayıt sistemi kurulmuştur. Çiftçilerimizin bu sistemlere kaydolması gerekiyor.

ÖKS Kayıt Sistemi Başvuru

Verilecek destekten yararlanabilmek için sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanmış bir yönetmelik var. Yönetmelikte belirtilen belgeler ile serada faaliyet gösterdiğiniz il veya ilçe müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca üreticilerin ilgili bakanlık tarafından yetkilendirilmesi durumunda uygulama veya e-devlet üzerinden kayıt yapılabilmektedir.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Üreticiler kayıt olmak için şahsen başvurabilirler. ÖKS sistemine başvurabilmek için seracılık alanının 500 metrekare ve üzeri olması gerekmektedir. Üretici Kayıt Formu İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından Üreticiye gönderilecektir. Sisteme kayıt olmak için bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir. İnternet üzerinden yapılacak başvurular için de form aynı şekilde doldurulacaktır. Üreticinin birden fazla işi varsa, her işletme için ayrı ayrı kayıt formlarını doldurması gerekir.

Seracılık Belgesi Nasıl Alınır?

Sisteme daha önce kayıt yaptırmış olanların bilgilerini güncellemek için kayıt formunu doldurmaları ve taahhüdün 1.’sini imzalamaları gerekmektedir. Seracılık faaliyetleri birden fazla alanda yapılıyorsa, il müdürlüklerine kayıt yaptırılması gerekecektir. Talepler ilk defa yapılıyorsa veya daha önceden bir kayıt varsa bilgilerin değişip değişmediğine karar verilecektir. Formları eksiksiz dolduranlar, yetkili makam tarafından onaylanan ve çiftçiye verilen seracılık belgesi alacaklardır.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Kayıt Belgeleri Nelerdir?

Sera kayıt sistemine kayıt olmak için yetkili yönetim tarafından sağlanacak belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Ardından, bireylerin işleriyle ilgili bilgileri içeren bir belge sunulmalıdır. Daha sonra kişinin beyan ettiği bilgiler ve kimlik paylaşım sistemindeki bilgiler teyit edilecektir. Bu bilgiler uyuşmazsa, en hassas nüfus müdürlüklerinden alınacaktır.

  • Bilgiler tüzel kişiler tarafından bildiriliyorsa, vergi dairesi otomasyon projesinden gelen bilgilerle eşleştirilecektir. Ancak bu bilgilerin uyuşmaması durumunda bilgilerin düzenlenmesi istenebilir.
  • Kişi tüzel kişiyi temsile yetkili ise noterin imza sirki istenir.
  • Ardından üreticilerin tapularını beyan etmeleri gerekmektedir.
  • Çiftçi belgesi ÖKS’ye kayıt olacak diğer kişilerden istenen belgelerden biridir.
  • Üretici kayıt defterleri de yönetime sunulmalıdır.
  • Faaliyetin bulunduğu arsanın işletmeci adına değil de kiralanması durumunda kira sözleşmesi de talep edilecektir.
  • Sisteme daha önceden kayıt olmuş ancak bilgilerini güncellemek isteyenler güncelleme formu alacak ve ürettikleri ürün bilgileri talep edilecektir.
  • Ayrıca tarım arazisinin köy tüzel kişiliğinin bir parçası olması halinde köy tüzel kişisinin kira sözleşmesi talep edilecektir.
  • Mahalle statüsü kazanmış köyler için farklı bir başvuru formu yapılmıştır.
  • Formun ilgili alanları eksiksiz doldurulmalı ve teslim edilmelidir.
  • Kadastroyu geçmeyen arazi için yer tespiti amacıyla keşif raporu istenecektir.
  • 500 metre ve üzeri büyüklükteki tarım alanları için sera kayıt sistemi kayıt ettirilmeli ve kayıt belgesi alınmalıdır.


Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.