65 yaşlılık aylığı nasıl alınır, e-devlet yaşlilik maaşı başvurusu nasıl yapılır, Sosyal yardımlaşma ve dayanışma Vakfı 65 yaş aylığı sorgulama, yaşlılık maaşı nasıl alınır, 65 yaş aylığı PTT Kartı nasıl alınır, 65 yaş maaşı ilk ne zaman başladı, PTT 65 yaş maaşı sorgulama, 65 yaş maaşı şartları, 65 yaş maaşı ne kadar 2023 gibi konuları “65 Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2023” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
65 yaşlılık aylığı nasıl alınır: Sosyal güvencesi olmayan ve yaşlılık aylığı isteyen kişiler için ön koşul olarak kişinin 65 yaş üstü olması gerekir. İş gücü kaybı nedeniyle gelir kaybına uğrayan kişilerin hayatlarını idame ettirebilmeleri ve geçimlerini sağlayabilmeleri için yaşlılık aylığı konulmuştur. Yaşlılık aylığı olarak da adlandırılan 65 yaş aylığı, yaşlılık sigortası aylığı olarak ifade edilmektedir.
Yaşlılık aylığı almak isteyen sigortalıların işten ayrılmaları ve aynı zamanda yazılı talepte bulunmaları gerekmektedir. Hizmet akdi ile işe başlayan sigortalıların bağlı bulundukları il sosyal güvenlik müdürlüğü ile irtibata geçmeleri gerekmektedir. Bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezi, hizmet sözleşmesine konu olan en son işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik müdürlüğü olarak belirlenmektedir.
E-devlet yaşlılık maaşı başvurusu, belirtilen yaşlılık aylığı başvuru prosedürüne ek olarak, e-devlet aracılığıyla da başvuru yapılabilir. Doğum borçlanması veya ölüm yardımı ödeneğinden farklı bir prosedürü olan ve belirli bir yaşın üzerindeki kişilerin alabileceği yaşlılık aylığı, başvuru süreci üzerinden e-devlet üzerinden takip edilebilir.
Yaşlılık aylığı almak isteyen vatandaşların başvuru sürecinde hazırlaması gereken belgeler:
NOT: Sigortalı işten ayrılış belgesi sadece işten ayrıldıktan sonraki 10 gün içinde başvuruda bulunan kişiler için geçerli olmaktadır.
Yaşlılık aylığı nasıl alınır diye merak edenlerin her iki belgeyi de listede bulundurması gerekiyor. Gerekli belge ve evraklarla yapılan başvurular geçerli olacaktır. Türk vatandaşlarına aylık olarak ödenen yaşlılık ödeneği, bireylere her ayın belirli günlerinde ödenmektedir.
Yaşlanma ile birlikte oluşan işgücü kaybını telafi etmek amacıyla verilen yaşlılık aylığı için hizmet akdi ile çalıştırılan olunması zorunludur. Yaşlılık aylığının uygulanma şartları ile ilgili olarak uygulanacak kanun hükümleri, yani uyulması gereken şartlar, ilk sigorta tarihine göre değişmektedir. Yaşlılık aylığının verilmesi ile sosyal yardımlaşma ve dayanışma açısından önemli bir adım atılmakta ve yaşlılık aylığı ile ilgililerin sosyal hayatta daha rahat bir yaşam sürmeleri amaçlanır.
Hizmet akdiyle çalışan ve ilk kez sigortalı olduğu tarihte yürürlükte olan kanun hükümlerine göre yaşlılık aylığı almaya hak kazananlar, belgelerini usulüne uygun olarak resmi belgeleri ibraz ederek yaşlılık aylığı başvurusunda bulunabilirler.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma çerçevesinde değerlendirilen yaşlılık aylığı için mahalli idarelerden değil Kurumdan talepte bulunulması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan başvuru ile yaşlılık aylığı başvuru işlemleri tamamlanmaktadır. Başvuru süreci ise e-devlet üzerinden takip edilmektedir.
İşlemin olumlu sonuçlanması ve maaşın hesaba yatırılması ile yaşlılık aylığına giriş süreci tamamlanmaktadır. Ancak sosyal güvenlik kurumuna kabul başvurusunun kayıt dışı belgelerle yapılmaması, kişiye ait doğru belge ve bilgilerle yapılması oldukça önemlidir.
65 yaş aylığına yapılacak zam tutarı, 2023 asgari ücret maaşının belirlenmesi ile kesinleşti. 65 yaşlılık aylığı 2023 yılının ilk altı ayı için 1.296 TL‘dir.
Yaşlılık maaşı ne zaman yatar: Banka ile PTT genel müdürlükleri ve Kurum arasında mutabık kalınan protokollere göre usule göre; Ödeme tarihi Cumartesi gününe rastlayanlara Cuma günü, ödeme günü Pazar gününe rastlayanlara Pazartesi günü ödenir.
Ödeme tarihi, hizmet sözleşmesinin emekli ve hak sahiplerinin aylık ödenek sayılarının son hanesine göre belirlenir. Ödemeler her ayın 17’si ile 26’sı arasındaki 10 günlük süre içinde yapılır. Yaşlılık aylığının tarihi, doğum tarihinin son hanesine göre değil, aylık tahsis numarasının son hanesine göre belirlenmektedir.
65 yaşlılık aylığı; Sahte gelir beyanı, belgelerde usulsüzlük veya sahte belge ibraz edilmesi gibi durumların varlığı ve tespiti sırasında kesilmektedir. Kısacası maaş başvurusu için istenen belgelerin doğru bir şekilde sunulması gerekmektedir.
Yazımızda daha öncede belirtmiş olduğumuz gibi yaşlılık maaşı alabilmek için gerekli koşulların sağlanması ve başvuru esnasında aşağıdaki belgelerin yetkili birimlere ibraz etmesi gerekmektedir. Bu belgeler ise:
BENZER YAZI: Devletten para yardımı başvurusu