Kırsal kalkınma destekleri 2023, Kırsal kalkınma projelerine %50 hibe desteği, Kırsal kalkınma hayvancılık hibe destekleri, Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı, Kırsal kalkınma hibe destekleri, 14.etap kırsal kalkınma, kırsal kalkınma destekleri 14. etap, kırsal kalkınma destekleri 13. etap, Kırsal kalkınma proje örnekleri gibi konuların yanıtı yazımızda bulabilirsiniz.
Bakanlık tarafından uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilecektir. Diğer yüzde 50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin edecektir. Cumhurbaşkanının 2021-2025 yılları arasında kırsal kalkınma yatırım projelerine verilecek hibe ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarına destek kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. 21 Kasım 2020 tarihinde yayımlanan 31311 sayılı Resmi Gazete kararlarına göre kırsal kalkınma yatırımlarına % 50 oranında destek verilecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 21 Kasım 2020 Resmi Gazete’de yayınlanan bildirimler; 01.01.2021 – 31.12.2025 arası; Tarımda ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak, tarımsal ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, geliri artırmak ve farklılaştırmak; Gerçek ve tüzel kişilerin başta kadın ve genç girişimciler olmak üzere tarımsal ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarına yapılacak sübvansiyon ödemelerine ilişkin karar Resmi Gazete’de yer alan basın bülteni hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapıya yönelik yatırımlar, hibe için proje taban tutarının üst sınırının yüzde 50’sine kadar hibe ile desteklenecektir.
Tarım ve Orman Bakanı;
“2021-2025 yılları arası 4. Dönem kırsal kalkınma destekleri kapsamında %50 hibe desteği vereceğiz. Bu kapsamda özellikle kadın, genç girişimcilere ve küçük aile işletmelerine yönelik kurutma, dondurma, konserve yapma ve paketleme faaliyetlerinde %50 hibeli 500 Milyon Liraya varan hibe desteği vermeyi planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Tarımsal ekonomik yatırımların ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının hibe proje taban miktarının üst sınırının yüzde 50’sine kadar hibe ile desteklenmesine ilişkin Resmi Gazete’deki karar ile tüm detaylar düzenlenmiştir. Kırsal kalkınma yatırımları ve küçük aile işletmelerine verilen destek kapsamında, 2021-2025 döneminde 18-40 yaş arası kadın çiftçilere % 50 sübvansiyon verileceği açıklandı.
Başvurular Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan elektronik ortamda https://www.tarimorman.gov.tr/ üzerinden yapılmaktadır.
KKYDP’nin tarıma dayalı ekonomik yatırımları ve 2021-2025 yıllarında yapılan uygulamalarla kırsal ekonomik altyapı yatırımları kapsamında;
Kırsal ekonomik altyapıda yatırım konuları bağlamında;
hibe kapsamına girmektedir.
Sübvansiyonlardan yararlanabilmek için yatırım konularının yeni olması, kısmen gerçekleştirilen yatırımların gerçekleştirilmesi, kapasite artırımı, modernizasyon veya teknolojik yenilenme amacıyla yürütülmesi gerekmektedir.
Ekonomik yatırım sübvansiyonu için projenin temel tutarı; Aile işletmeleri için belirlenen yatırım alanlarında adayların gerçek kişiler, tarım kooperatifleri ve birlikleri veya tüzel kişiler olması durumunda yatırım miktarı ve destek oranı;
Proje bütçeleri KDV hariç hazırlanır. Sübvansiyonun % 50’si ödenir. Başvurular kabul edilirse; Projenin hibe için temel miktarının % 50’si hibe ile finanse edilmektedir.
Küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetler için yatırım tesisleri bu programda desteklenmektedir. Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ile kırsal ekonomik altyapı yatırımları alanlarında yayımlanan karar çerçevesinde yapılacak ödemeler için gerekli fonlar, ilgili mali yılın maliye kanununun tahsis ettiği kredilerden karşılanacak ve Ziraat Bankası aracılığıyla ödenecektir.
Kararın uygulanması için yapılan nakit ödemenin % 0,2’si tutarında hizmet bedeli bankaya havale edilecektir. Karar geçtiğimiz yıl 1 Ocak ‘da yürürlüğe girmiştir. Karar, 2025 yılına kadar kırsal kalkınma için yapılan ekonomik ve altyapı yatırımlarını değerlendirecek.
Kırsal kalkınma yardımı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesine ilişkin tebliğ 21.11.2020 tarihli ve 31311 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlandı ve başvuru kılavuzu, başvuru formu, işlem plan, hibe sözleşmesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlandı. Satın alma rehberleri ise 7 Aralık 2020’de yayınlandı.
Bu kurumdan kim bir ahir yaptiysa ya batti ya da iflas etti çunku bu kurumun çiftçiye sunduğu aman aman bir guzellik yok çiftçiyi darbogaza sokuyor yok efendim şu evraklari getir yok şu kadar paran banka da bulunsun bu kuruma gelen hibe paralar geldiği gibi geri gidiyor bu şartlar da kimse faydalanamaz egerki gerçekten çiftçiye bu paralardan faydalan diyorsa birkaç çiftçiten danismanlik alinmali ve bu zorluklar ortadan kaldırılmalı ki insanlar faydalanabilsin