Genç Çiftçi Başvuru Tarihleri 2023 Genç Çiftçi Başvuruları Ne Zaman?

Genç Çiftçi Başvuru Tarihleri 2023 Genç Çiftçi Başvuruları Ne Zaman?

Kırsal kalkınmaya verilen desteğin bir parçası olarak başlatılan Genç Çiftçi projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere hibe olarak verilmektedir. Bu desteklerin 2023 yılında sağlanmaya devam edeceği henüz belli değil. Olası bir hibe desteği için çiftçilerimiz başvuru tarihlerini ve başvuruların ne zaman alınacağını merak ediyor. Bizde sizler için yazımızda Genç Çiftçi başvuru tarihleri ve Genç çiftçi başvuruları hakkında bilinmesi gerekenlere değindik.

Genç Çiftçi Hibe Desteği 2023 Başvuru

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsal kalkınma yardımları çerçevesinde başlattığı destekle, proje ile ilan edilen tarihlerde gerekli belgelerle başvuran çiftçilere sübvansiyon verilmektedir. İlgili bakanlık tarafından yapılan sübvansiyon ödemesine ilişkin tüm detaylar 30370 sayılı tebliğ ile Resmi Gazete’de destek programının detayları yayımlandı. Genç Çiftçi Projesi dahilinde destek almak isteyenlerin başvuru adımlarını uygulaması gerekmektedir.

  • Başvuruların kabul edilmesi için bir değerlendirme komisyonu kurulmaktadır.
  • Komisyon tarafından çiftçilerin desteklemeye alınıp alınmayacağı belirlenirken daha sonra projelerde gerekli incelemelerden geçer.
  • Kurulun destek kapsamında vereceği karar nihai olmaktadır.
  • Genç Çiftçi Projesinden yararlanmak isteyen çiftçiler öncelikle ön kayıt işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.

Tarım kredi ana sayfasında ön kayıt zorunludur. Sisteme üye iseniz hemen giriş yapabilirsiniz, yoksa kayıt olmanız gerekmektedir. Çiftçilerimizin en çok merak ettiği sorulardan biri de ÇKS kaydının e-devlet üzerinden yapılıp yapılmadığıdır. Uygulamayı yalnızca e-Devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Genç Çiftçi projesi kapsamında sağlanan destekten yararlanabilmek için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerekli belgelerle iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Genç Çiftçi Başvuru Dilekçesi

Son başvuru aşamasında aşağıda belirtilen belgeler istenecektir. Ayrıca hibe sözleşmesi aşamasında yatırımın yapılacağı yerdeki ikametinizi ispatlayan bir belge ve yatırım yapılacak yerin kira sözleşmesi veya tapu senedi gerekmektedir. Başvuruları kabul edilen çiftçilerimize hibe sözleşmesi imzalandıktan sonra hibe tahsis edilecektir. Ön kayıt işleminin ardından başvuru formunu sistem üzerinden yazdırabilirsiniz.

  • T.C. kimlik kartı fotokopisi
  • Taahhütname
  • Diploma veya okur yazarlığı gösterir belge
  • Başvuru dilekçesi
  • Proje tanıtım formu
  • SGK’dan temin edilen herhangi bir işte çalışmadığınızı gösteren belge.

Genç Çiftçi 2023 Başvuru Tarihleri

Resmi Gazete’de yayımlanan 30370 sayılı tebliğ ile normal şartlarda sona erdi, ancak kabul edilen yönetmelik ile yasal izinlerini almayan çiftçilere ek süre verildi. Son yıllarda Genç Çiftçi Projesi için başvuru tarihi 31 Mayıs olarak belirlendi. O zamana kadar genç çiftçilerin gerekli belgelerle il / ilçe tarım ve orman müdürlüklerine giderek ön başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

Bu kapsamda 2.250 çiftçimize sübvansiyon / hibe verilecek. Yani genç çiftçilerimiz yıl içinde toplam 67.000.500 TL alacak. Tarihler, başvuru süreci tamamlandıktan ve kazananların nihai listesi hazırlandıktan sonra belirlenecektir. Kazananlar belirlendikten sonra hibe sözleşmesi imzalanacaktır. Çiftçi bu sözleşmeyi imzalamazsa, hibe desteği alamayacaktır. Ayrıca başvurular şahsen yapılmalıdır. 2023 yılında verilecek hibe ile ilgili tebliğ henüz yayınlanmamıştır. Yayınlandığı takdirde sizlerle paylaşacağız.

Genç Çiftçi Başvuru Tarihleri 2023 Genç Çiftçi Başvuruları Ne Zaman

Genç Çiftçi Başvuru Tarihleri 2023 Genç Çiftçi Başvuruları Ne Zaman

Genç Çiftçi 100 Bin TL Hibe Şartları

Genç Çiftçi projesi kapsamında çiftçilerde aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • T.C vatandaşı olmak,
  • Okur yazar olmak,
  • 18 yaşından küçük ve 30 yaşından gün almış olanlar
  • Örgün eğitim görmüyor olmak,
  • Vergi mükellefi olmamak,
  • Daha önce bakanlıkça başlatılan hibe programlarından yararlanmamış olmak,
  • Cezai hükümlülük, askerlik görevi ve denetimli serbestliği olmamak,
  • Sosyal güvencesi olmamak ve herhangi bir işte çalışmamak,
  • En fazla 15 adet büyükbaş ve 50 adet küçükbaş hayvan sahibi olmak,
  • Arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde 50 adetten fazla arılı kovan bulunmaması,
  • Arı ürünleri  üretimi yapacak kişilerin 50 adet arılı kovan sahibi olması ve arılarını sisteme kaydetmeleri gerekmektedir.

Genç Çiftçi Projesi Hibe Konuları

Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen konular aşağıda tablo halinde gösterilmektedir. Hibe alanların bu konulara yatırım yapması gerekiyor. Verilecek destekler bu konularda kullanılacaktır. Ayrıca bakanlık tarafından başvuruları kabul edilen ve hibe alanların yılda en az 1 kez yerinde inceleme yapılacaktır. Bitkisel üretim konuları ürün bazında, hayvansal üretim konuları da il bazında destekleniyor.

Hayvansal Üretim Konular Büyükbaş
Küçükbaş
Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi
Arı ürünleri üretimi (polen, arı sütü)
İpekböceği yetiştiriciliği ve işletme kurulumu
Yumurta tavuğu(serbest sistem) yetiştiriciliği ve tesis kurulumu
Bitkisel Üretim Konuları Kapama meyve bahçesi
Fidan, fide süs bitkisi
Sera (Kontrollü örtü altı tarım)
Kültür mantarı
Çok yıllık yem bitkisi
Yöresel ürünle, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi  Çok yıllık aromatik bitkiler
Organik ve iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim(coğrafi işaretli)

Başvurularınız kabul edilirse ve hibe almaya hak kazanırsanız, geriye kalan tek adım hibe sözleşmesini imzalamaktır. Sözleşmeyi imzalamazsanız, bakanlıktan herhangi bir destek alamazsınız. Sözleşmeyi imzalamayanlar yatırımları ile ilgili gerekli belgeleri bakanlığa sunsalar dahi hibe alamayacaklar.

Genç Çiftçi Hibe Örnek Projeler

Bakanlık tarafından uygulanması zorunlu olan projeler ise;

  • Tarım ve Orman Bakanlığı (yumurta yetiştiriciliği) tarafından 400 tavuk yetiştirilecek 80 metrekarelik bir tesis inşa etmek amacıyla hazırlanan projeler.
  • TİGEM tarafından zorunlu olarak sağlanacak ve işletme kapasitesinin artırılmasına yönelik olarak hayvan projeleri (manda yetiştiriciliği, sığır yetiştiriciliği, koyun yetiştiriciliği, keçi yetiştiriciliği, kombine et, ırklar veya melezler) gerçekleştirilecektir.
  • Proje ve TAB kapsamında yapılacak projeler kapsamında yapılacak ekipmanların alımı (arı yetiştiriciliği, bal üretimi ve arı ürünleri üretimi)
  • Canlı malzeme ve ekipman alımlarının KOZABİRLİK tarafından karşılanacağı projeler (60 metrekare kapalı, 1 termometre, 4 paket yumurta ve 250 genç dut bitkisi kapasiteli bir tesisin yapımı için hazırlanan projeler)

Bakanlık tarafından önerilen projelerden esinlenerek kendi özgün projenizi hazırlayabilirsiniz.


Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.