T.C ile Buzağı Desteği Sorgulama 2023 Ödeme Tarihleri

T.C ile Buzağı Desteği Sorgulama 2023 Ödeme Tarihleri

T.c ile buzağı desteği sorgulama hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda buzağı yetiştiricilerine verilen destek ödemeleri çiftçiler tarafından araştırılıyor. 2023 buzağı desteği ne zaman yatacak, buzağı desteği başvuru şartları neler gibi soruların yanıtları yazımızda yer almaktadır.

T.C ile Buzağı Desteği Sorgulama

T.c ile buzağı desteği sorgulama, Tarım ve Orman Bakanlığının E-devlet sayfasındaki Buzağı desteklemesi icmal listesinden kolayca sorgulanabilmektedir. Tarım Bilgi Sistemi üzerinden tüm hayvancılık işlemlerimin menüsünde açılacak olan hayvancılık hizmetleri menüsünden aynı T.C kimlik numarasına sahip buzağıların icmal kaydı, T.C kimlik numarası ve e-devlet şifre girilerek sorgulama yapılabilmektedir. T.C ile buzağı desteği sorgulama için https://edevlet.tarbil.gov.tr/buzagi_icmal adresine e-devlet şifreniz ile giriş yapmanız yeterlidir.

Buzağı Desteklemeleri Ne Zaman Yatacak?

Tarım ve Orman Bakanının yapmış olduğu açıklamaya göre buzağı desteklemeleri 22 Nisan tarihinde yetiştiricilerin hesaplarına aktarıldı. Tarım ve Orman Bakanı, tarımsal destek ödemeleri kapsamında 1 milyar 468 milyon 535 bin 735 liralık buzağı desteğini 22 Nisan tarihinde saat 17:00’dan itibaren hesaplara yatırıldı.

Hesaplara yatırılan buzağı desteklemeleri 2020 yılı 1.dönem buzağı desteği olmaktadır. Buzağı desteği (2020 yılı 1. dönem) kapsamında 676.000 yetiştiriciye, 3.314.449 baş buzağı için 1 milyar 436 milyon 856 bin 835 TL destek ödemesi yapılmıştır.

Buzağı Desteği Ne Kadar?

Buzağı desteği; 2023 yılında yetiştirici çiftçilerimize verilen ödeme miktarlar:

  • 4 ay ve üzeri aylık buzağılar için 350 TL,
  • Besi desteklemeleri için 250 TL,
  • Döl kontrolü boğaz yavrusu için de 50 TL,
  • Soy kütüğüne kayıtlı buzağılar için 500 TL,
  • Yetiştirici bölgesi iller için 200 TL.
T.C ile Buzağı Desteği Sorgulama 2023 Ödeme Tarihleri

T.C ile Buzağı Desteği Sorgulama 2023 Ödeme Tarihleri

2023 Hayvancılık Desteklemeleri Ödemeleri

Buzağı destekleme ödemeleri dışında hayvancılık yapan çiftçileri verilen destekleme tutarları ise;

  • Anaç manda için 250 TL,
  • Malak için 150 TL,
  • Koyun ve keçi için 25 TL,
  • Soy kütüğüne kayıtlı manda için 400 TL,
  • Soy kütüğüne kayıtlı malak için 400 TL,
  • Sürü yönetici desteği için 5 bin TL,
  • Tiftik 30 TL,
  • Damızlık ana arı için 80 TL,
  • Ana arı için de 15 TL‘dir.

İLGİLİ YAZI: Sürü Yöneticisi Desteği 2023 Çoban Desteği Ne Zaman Verilecek?

Buzağı Desteklemeleri 1. Dönem

2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ödenecek buzağı desteklemeleri, çiftçilerin Ziraat Banka hesaplarına yatırılacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir ödeme planı oluşturulacak ve üretici / yetiştirici kimlik numarasının son hanesine göre yapılacaktır. Çiftçiler hala bu yılki buzağı destek ödemeleri için bir açıklama bekliyor.

Buzağı Desteklemelerine Ek Destekler Neler?

Bilindiği üzere buzağı destek ödemeleri yıl içinde birinci ve ikinci dönem olmak üzere iki dönem halinde yapılmaktadır.

  • Her buzağı için bir defa destekleme sağlanmakta ve birden fazla doğum olması halinde her buzağıya destekleme yapılmaktadır.
  • Belirtilen bölgenin illerinde doğan buzağılara, gerekli şartları sağlamaları halinde ek destek verilecektir.
  • Soy kütüğüne kayıtları olan buzağılar için ek destek de sağlanmaktadır.
  • Yerli sperma üretim merkezlerinden sperma ile tohumlama yoluyla doğan buzağılara da ek destek verilmektedir.
  • Son olarak Bakanlık onayı ile doğan buzağılar için ek/ilave destek ödenecektir.

2023 Buzağı Destek Başvuru Şartları Neler?

Her yıl olduğu gibi 2023 yılında da 1. ve 2. dönem halinde yapılacak olan buzağı destek ödemelerinden faydalanmak için yetiştiricilerin Bakanlık tarafından belirlenen şartlara uygun olmaları gerekir. Buzağı desteğinden yararlanmak için Bakanlık tarafından belirlenen şartlara ve kurallar;

a) Buzağılar 2020 yılında doğmuş, TÜRKVET ve e-ıslaha kayıtlı olmalı ve buzağıların her iki veri tabanında doğdukları işletme numarası, cinsiyet, ana kulak numarası ve doğum tarihleri aynı olmalıdır.

b) Buzağı, TÜRKVET kayıtlarına göre doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış olmalıdır. Ancak, en az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler, 4 aydan önce buzağılarını satabilir. Bu buzağılar 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmış ise desteklemeden faydalandırılır. İşletmeler, il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederler; şartları sağlayan işletmelerin listesi, askı ve/veya hak ediş listelerinin yayımlanmasından önce HAYGEM’e bildirilir.

c) Buzağıların programlı aşıları (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemine kaydedilmiş olmalıdır. Hastalıktan ari işletmelerde brusella aşı şartı aranmaz.

ç) Buzağıların analarında, 2020 yılında ilk doğumunu yapan düvelerin ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün, ineklerde ise destekleme yılı ile bir önceki buzağılaması arasındaki süre en fazla 450 gün olmalıdır. Bu parametreler e-ıslah kayıtlarından, e-ıslahta kayıtlı olmayan ineklerin ise e-ıslahta kayıtlı buzağılarından hesaplanır. İneklerin, TÜRKVET kayıtlarında bulunan, ancak e-ıslaha kayıt edilemeyen buzağıları hesaplamalarda dikkate alınmaz. 20/11/2019 tarihli ve 30954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2019/54)’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen üreme kriterleri, 1/9/2020 tarihinden önce doğan buzağılar ile embriyo transferi sonucu doğan buzağıları kapsamaz.

d) Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılır. Çoklu doğumlarda her bir buzağı desteklemeden faydalandırılır.

e) Destekleme ödemesi yapılan buzağıya, ilave destekleme koşullarının sonradan oluşması durumunda sonraki dönemlerde ilave ödemeler yapılmaz.

f) Destekleme ödemesi buzağının doğduğu işletme numarası üzerinden, e-ıslah veri tabanına başvurusu girilen işletme sahibine yapılır.

g) Destekleme ödemeleri, iki dönem halinde yapılır. Her iki dönemde destekleme şartlarını sağlamadığı için destekleme alamayan buzağılar, sonraki süreçte şartları sağlasa da destekleme kapsamına alınmaz.

ğ) Destekleme süreci içerisinde ve ilgili mevzuat kapsamında, buzağıların küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılması ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinden yetiştiriciler, belgelerin düzenlenmesi ve veri girişlerinin zamanında yapılmasından ise görevli kişiler ve kuruluşlar sorumludur.


Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.