İmam maaşları ne kadardır, kadrolu imam maaşı 2023, sözleşmeli imam maaşı, en yüksek imam maaşı, zamlı imam maaşları, 20 yıllık imam maaşı, sozlesmeli imam maaşı 2023 gibi konularda bilgi için yazımızı inceleyiniz.
İmam maaşları 2023 yılında yapılan zamlar ile artmıştır. Diğer memur sınıflarında olduğu gibi imamlar da kademelerine göre değişen ücretler alır. Nüfusunun yüzde doksanından fazlası Müslüman olarak bilinen ülkemizde dinî hizmetlerden imamlarımız sorumludur. Yurdun farklı yerlerinde görevlendirilen imam ve hatiplerin maaşları 10.500 TL olmuştur. Bu değerler yaklaşık olmakla birlikte, yıllık enflasyon oranları artış ve düşüşlere sebep olabilir.
İmam olmak isteyenler, her ilimizde bulunan İmam Hatip okullarından birine yerleşerek dinî eğitim almalıdır. Ortaokul 5. sınıf seviyesinden itibaren İmam Hatip ortaokullarına kayıt yaptırılabilir. Dört yıllık ortaokul eğitimi sonrasında İmam Hatip liselerinde okuyarak dinî eğitim tamamlanır. Ortaokul ve lise eğitimini kapsayan dinî ortaöğretim, imam olmak için yeterli sayılmaz.
“Kimler imam olabilir?” sorusunun cevabı, gerekli eğitim sonrasında KPSS ve DHBT sınavlarından geçer puan alan kişilerdir. İmamlar da memur kategorisinde olduğu için KPSS’ye girmeye şarttır. Bir bölgede imam bulunmaması halinde, sınav şartı aranmadan geçici imamlık yapılabilir fakat bu istisnai bir durumdur.
Dinî eğitim veren kurumlarda ders alıp başarıyla mezun olduktan sonra gerekli hizmet süresini tamamlayan imamlar emekliye ayrılabilir. Hizmet süresinde alınan maaşlar gibi, emeklilik kapsamındaki maaşlar da dereceye bağlı olarak birbirinden ayrılır. İmam Hatip lisesi mezunu imamların ve İlahiyat fakültesi mezunu imamların maaş aralıkları aynı değildir. Lise mezunu emekli imam maaşları 2023 itibariyle 7.500 TL. İlahiyat mezunu imamlar ise yaklaşık 7.500 – 10.000 TL arasında emekli maaşı alır.
İmam Hatip liseleri, ülkemizin dinî değerlerine uygun hizmet sunulabilmesi için personel yetiştirir. Bu liselerden mezun olan ve atama şartlarını yerine getirenler imam olabilir. Fakat İmam Hatip statüsünde bulunmayan liselerimizden mezun olmuş kimseler imam veya müezzin olamaz. Lise mezunu imam maaşları ile aynı dalda hizmet veren üniversite mezunlarının maaşları değişkenlik gösterir. İmamlar arasındaki kademe farkı, esas olarak mezuniyet durumundan kaynaklanır.
Türkiye’de eğitim veren kurumlar arasında sayısı en çok olan okullar düz liselerdir. 2013 Yılında 4 + 4 + 4 sisteminin yürürlüğe girmesiyle düz liselerin adı “Anadolu lisesi” olmuştur. Anadolu liselerinden mezun olanlar, imamlık yapabilmek için bir üniversitede İlahiyat eğitimi almalıdır. Lisans (4 yıllık) veya ön lisan (2 yıllık) İlahiyat programlarından mezun olan düz liseliler, İmam Hatip mezunları gibi imamlık yapabilir.
İmam Hatip okulları tarihçesi ile 1913 yılına kadar uzanır. Osmanlı’nın son dönemlerinde modern din eğitimi vermek amacıyla kurulan Medresetü’l Eimmeti ve’l Huteba (İmamlar ve Hatipler Medresesi), günümüzdeki İmam Hatip okullarının ilk örneğidir. Tevhid – i Tedrisat Kanunu’nun ilan edileceği 1924’e kadar aktif kalabilen medreseler, daha sonra Diyanet İşleri’ne bağlı kurslara çevrilmiştir.
Dinî uygulamalara ılımlı yaklaşan Demokrat Parti, 1950’de iktidara gelmiş ve kurs statüsünde eğitim veren bu kurumları okul olarak ilan etmiştir. Günümüzün İmam Hatip ortaokullarının ve liselerinin başlangıcı, Demokrat Parti’nin iktidarda olduğu dönemdir.
Dinî eğitim veren ortaokullarımızda, öğrencilerin bilgi seviyesini artırmak ve bununla beraber Sünni İslam inancını benimsemelerini sağlamak hedeflenir. Ülke çapında meşhur imamların da eğitim görmüş olduğu İmam Hatip ortaokullarında işlenen dersler şöyledir:
İLGİLİ YAZI: Hidrolog Nasıl Olunur? 2023 Hidrolog Maaşı Ne Kadar?
Lise müfredatına dahil olan temel derslerin hepsi İmam Hatip kurumlarında okutulur. İmam Hatip liseleri, mezunlarının imamlık yapabilmesini sağlayacak düzeyde dinî dersler sunar. Hatta din derslerinin öteki derslerden daha ön planda olduğu söylenebilir. İmam hatip lisesi dersleri şunlardır: