Gardiyan nasıl olunur, Gardiyanlık başvurusu nasıl yapılır 2023, Bayan gardiyan olmak için gerekli şartlar, Lise mezunu gardiyan maaşı, Gardiyanlık şartları 2023, Gardiyan nasıl olunur 2023 bayan, Gardiyanlık spor mülakatı, Gardiyan olmak için hangi bölümü okumalıyım, Gardiyan maaşı ne kadar gibi konularda bilgi alabilirsiniz.
Gardiyan nasıl olunur: İnfaz memuru yani gardiyan olabilmek için öncelikle Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü’nde yayınlanan gardiyan alımına ilişkin ilanları takip etmeniz gerekmektedir. Adayların başvuru yapabilmeleri için belirli şartları taşımaları gerekmektedir. Genel ve özel şartlar, başvuru tarihleri ve gerekli tüm belgeler hakkında detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Tüm şartların sağlandığından emin olarak başvurmanız faydalı olacaktır. Gardiyan olmak için gerekli şartlar;
Gardiyan nasıl olunur? Gardiyan olmak isteyen adayların izleyecekleri yol;
Gardiyan olmak isteyenlerin okuması gerekenler bölümler:
Gardiyan olmak isteyenlerin en çok yaptığı şeylerden biri de gardiyanların ne kadar maaş aldığıdır. Gardiyan maaşları ve çalışma saatleri yazımızda yer almaktadır. Yeni atanan memurların çalışma maaşları ile memurların maaşları arasında fark vardır. Ayrıca gardiyanların maaşları medeni durumlarına, diplomalarına ve derecelerine göre değişmektedir.
Derece/Kademelerine Gardiyan maaşları aşağıda listelenmiştir:
Yeni başlayan gardiyan maaşları: 2023 zammına göre eş, çocuk, atandığı il, derece/kademeye göre en düşük gardiyan maaşı 8.750 TL olmuştur.
Sözleşmeli gardiyan maaşı 2023: Sözleşmeli ve kadrolu gardiyan maaşları arasında çok fark olmasa da yine derece/kademe ve ek göstergeler ile ortalama 750 TL ve 1.250 TL arasında farklılık bulunmaktadır.
Diğer gardiyanlara göre baş gardiyanların derece/kademelerinde yükseklik ve hizmet sürelerinin uzunluğuna göre maaş farkları da bulunur. Baş gardiyan maaşları 2023 yılında 13 bin TL’ye çıkmaktadır.
Kadın gardiyan maaşları 2023: Gardiyan maaşlarında cinsiyet farklılığı bulunmaz. Erkek gardiyan maaşları gibi kadın gardiyan maaşları da; medeni hal, çocuk sayısı, derece/kademe ve görev yeri ile birlikte ek göstergelerle en düşük 8.750 TL’dir.
Lise mezunu gardiyan maaşı, göreve yeni başlamış ve bekar gardiyan için en düşük maaş 8.550 TL’dir. Daha öncede belirttiğimiz gibi maaşlarda derece/kademe, görev yeri gibi farklıklarla artmaktadır.
Gardiyan diğer adıyla İnfaz Koruma Memurları maaşı Temmuz zammı ile 8.750 TL ile 12.750 TL arasında değişmekte. Maaş farkları ise derece, hizmet yerleri ve sürelerine göre değişir.
İnfaz ve koruma memuru yani gardiyan olmak isteyenlerin ilgili bir lisans bölümünden mezun olmalarına gerek yoktur. Başvuru için lise adalet bölümü diplomasına sahip olmak yeterlidir. Fakat başvuran her adayın kamu personeli seçme sınavından 70 ve üzeri puan alması beklenir.
Yeterli KPSS puanı alanlar Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Gardiyan İşe Alım Duyuruları üzerinden başvuru yapabilirler. Başvuruları seçilen adaylar sözlü ve yazılı mülakata tabi tutulur. Mülakatı geçenler, boy ve kilo oranlarını hesaplayan bir komisyonla karşı karşıya gelir. Bu adımı geçen adaylar gardiyan olma hakkına sahiptir.
Gardiyan olmak için gereken şartlar ve belgeler genellikle aynıdır. Fakat sözleşmeli olarak çalışmak isteyenler Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan ilanları takip etmelidir. Gardiyan alımı için internet ortamında yayınlanan sözleşmeli personel alım ilanları üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. KPSS’den 70 ve üzeri puan alan adaylar sözleşmeli personel ilanından sonra başvuru yapabilirler.
Başvuru yapıldıktan sonra adalet komisyonu tarafından düzenlenecek mülakata katılmak zorunludur. Mülakat sırasında adaylar sözlü ve yazılı olarak sınava sunulur. Sınavlarda başarılı olan adaylar komisyon tarafından boy ve kilo ölçümüne tabi tutulur. Gardiyanlık için belirlenen boy/kilo oranlarına uyulması halinde adayların gardiyan olma hakkı vardır.
Kadrolu infaz ve koruma memuru yani gardiyan olmak isteyenlerin öncelikle Adalet Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan gardiyan alım ilanlarını takip etmeleri gerekmektedir. Bu ilanlar içerisinde gardiyan alımı kadrolu ve sözleşmeli olarak ikiye ayrılmaktadır. Kadrolu gardiyan olmak isteyen adayların, kadrolu gardiyan alımı için başvurmaları gerekmektedir.
KPSS’den 70 ve üzeri puan alan kişilerin bu pozisyonlara başvurmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra adaylar adalet komisyonu tarafından yapılacak bir mülakata tabi tutulur. Mülakatı geçen kişiler boy ve kilo ölçümüne girerler. Bunu da başarılı olarak geçenlere başsavcılık tarafından yazı gönderilir.
Bayan gardiyan nasıl olunur 2023: Bayan gardiyan olmak için gerekli şartlar; tek farklı şartı, mevzuatta belirtilen boy ve kilo indeksine sahip olmaktır. 1.60 beden ve üzeri adaylar gardiyan alımı döneminde başvurabilirler. Başvuruları seçilen adaylar, adalet komisyonu tarafından sözlü ve yazılı mülakata tabi tutulur. Mülakatı geçen adaylar, başsavcılık tarafından gönderilen yazı ile göreve hazır kabul edilir.
Erkek gardiyan olmanın tek farklı şartı, mevzuatta belirtilen boy ve kilo indeksine uymaktır. Boyu 1.70 ve üzeri olan erkek adaylar, gardiyan alım ilanı sürecinde Adalet Bakanlığı internet sitesinden başvuru yapabilirler. Başvuruları kabul edilen erkek adaylar, adalet komisyonu tarafından diğer adaylarla sözlü ve yazılı mülakata tabi tutulur. Mülakatı geçen erkek adaylar, başsavcılık tarafından gönderilen yazı ile göreve hazır sayılır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi gardiyan olarak görev yapanların çalışma saatleri cezaevine göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat genel olarak çalışma saatleri gündüz ve vardiya sistemine göre belirlenmektedir. Gündüz çalışan memurlar sabah 8’den akşam 5’e kadar çalışırlar. Cumartesi ve Pazar hafta sonları resmi tatildir. Vardiyalı sistemde çalışan görevliler için çalışma gün ve saat örnekleri aşağıdaki gibidir:
Her iki çalışma sisteminde de gardiyanlar her yıl yıllık izin hakkına sahiptir. 10 yıl ve 10 yıldan az çalışanlara 20 gün, 10 yıldan fazla çalışanlara 30 gün yıllık izin verilir. Gardiyanlar sadece isterlerse atanırlar. Fakat bulundukları komisyona bağlı olarak yılda üç kez diğer cezaevlerinde çalışabilirler. Atanmak isteyen gardiyanların atamaları Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilir. Gardiyanların 2 mazeret ve 1 havuz atama hakkı vardır.
İnfaz ve Koruma Memuru, gardiyanların görev ve sorumlulukları;