Kuyumcu dükkanı açma 2023 maliyeti, Kuyumcu dükkanı açmak için kaç kilo altın gerekir, Kuyumcu açmak için sermaye, Kuyumcu açmak için gerekenler, Kuyumcu açmak için gerekli belgeler, Ustalık belgesi olmadan kuyumcu açmak, Kuyumcu açmak için ustalık belgesi gerekli mi gibi konular hakkında tüm bilgiler yazımızda yer almaktadır.
Kuyumcu dükkanı açmak için gerekenler arasında en önemli olanı deneyimdir. Her meslek dalında deneyim ilk şarttır. Kuyumculuk, sahte ürünlerin fazla bulunduğu bir sektör olduğunda mesleğin ustalığı normalüstü zordur. Küçük yaştan itibaren ustalar yanında çalışmamış kimseler, sermayelerini kuyumculukla değerlendirmeye çalışmamalıdır. Prosedür gerekleri sağlansa da işleri idare edebilmek için pratik bilginin bulunması gerekir.
Meslek hakkında bilgi birikimine sahip olarak ilk şartı yerine getiriyorsanız, kuyumcu dükkanı açmak için gerekli evraklar temin edebilirsiniz. Bir dükkanda resmen kuyumculuk yapabilmeniz için kalfalık ve ustalık belgesine sahip olmanız gerekir. Kalfalık belgesi bulunmayanların direkt ustalık belgesi alma imkanı yoktur. İlgili sertifikasyon kurumuna başvurup yeterliliğinizi kanıtlayarak dükkan açma belgelerine sahip olabilirsiniz. İşleteceğiniz dükkana dair tapu, vergi levhası, Ticaret Sicil Gazetesi kaydı gibi detaylar da unutulmamalıdır.
Ustalık belgesi olmadan kuyumcu işletmek günümüze kadar mümkündü fakat geçtiğimiz yıl 31 Aralık itibarıyla belgesiz kuyumculuk yapılamayacak. Geçmiş dönemlerde, ustalık belgesi ve yetki belgesi bulunmadan kuyumcu açanların yıl sonuna kadar belgeleri temin etmesi şarttır. Henüz açılan kuyumcu dükkanlarında da aynı belgeler bulundurulmalıdır.
Kuyumcu dükkanında tam zamanlı çalışan en az 1 personelin başvuru yaparak çalıştığı yer adına belge düzenletmesi mümkündür. 1 Ocak sonrasında yetki belgesiz kuyumculuk yapmaya devam edenlere para cezaları uygulanacaktır. Gerekmesi durumunda adli para cezaları, hapis cezasına çevrilebilir.
Ustalık belgeleri, bir meslek dalında yeterli deneyime sahip olunduğunu resmen kanıtlar. Kuyumcu dükkanı açmak için yetki belgesi almak, yıllardır kuyumcularda çalışarak ustalaşanlar veya işi sonradan öğrenme amacıyla dükkan açanlar için zorunludur. Yetki belgesi almak için öncelikle ustalık belgesi alınır. Ustalık belgesiyle bir meslek dalındaki yeterliliği kanıtlamak için ise kalfalık belgesi gerekir. Evrakların alınmasını sağlayan adımlar şöyledir:
Meslekî eğitim merkezinin sınavlarına girerek ustalık belgesi almak istiyorsanız, en az 1800 gün kuyumculuk hizmeti vermiş olmalısınız. Eğitim kurumu, belge almayı hak edip etmediğinizi anlamak için SGK hizmet dökümünüzü talep edecektir. Kuyumculuk hizmetinde, yaklaşık 5 yıla denk gelen 1800 günü sigortasız olarak doldurmuşsanız müracaat geçersiz sayılır. Kuyumculuk meslek kodu üzerinden 5 yıl sigorta primi yatanların, hizmet dökümüyle beraber sunmaları gereken evraklar aşağıda sıralanmıştır.
Kuyumcu dükkanı acmak icin ne gerekiyor?
Kuyumcuda çalışan fakat takı işiyle meşgul olmayan kimselerin ustalık belgesi alma hakkı bulunmaz. Örneğin 1800 günden fazla bir kuyumcu dükkanının çaycılığını, temizlikçiliğini veya güvenlik personelliğini yapanlar bu başvuru ile ustalık belgesi alamayacaktır.
Gerekli şartlar sağlanarak ustalık belgesi alındıktan sonra, Ticaret Bakanlığı’nın il müdürlüklerine başvurup kuyumcu yetki belgesi almak mümkündür. Müdürlüğün talep edeceği evraklar değişkenlik gösterebilir fakat bunlar arasında ustalık belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve biyometrik fotoğraf mutlaka yer alır.
Bu iki soru kuyumcu açmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Dükkan yeri kiralama ve dekorasyon için toplamda 30.000 TL ile 40.000 TL harcama söz konusu. Bunun dışında tabela için 20.000 TL ve güvenlik sistemleri içinde ekstra maliyet olacaktır. Tüm bunların dışında harcanan asıl tutar, altının piyasa fiyatıdır.
1 kg altın sermaye olarak alınacak ise altının o günkü değeri size Kuyumcu açmak için ne kadar sermaye lazım? sorusunun cevabını verecektir. Kuyumcu açmak için kaç kilo altın gerekir? bunun cevabı en az 1 kg altındır.
İLGİLİ YAZI: Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır? 2023 Çiçekçi Dükkanı Maliyeti
Kalfalık belgesi almanın iki şartı bulunur. En az 1 günlük sigorta girişine sahip olan ve 22 yaşını tamamlamış herkes kalfalık belgesi alabilir. Fakat kuyumculuk meslek kodu üzerinden sigortalanmış olmak gerektiği unutulmamalıdır. Ustalık belgesi bulunmayan fakat kuyumculukta ustalaşmış bir kişi, direkt ustalık belgesine sahip olamaz. Prosedür gereği öncelikle kuyumcu kalfalık belgesi alınır.
Kuyumcu açmak için gerekenler sırasıyla kalfalık belgesi, ustalık belgesi ve yetki belgesidir. Kalfalık ve ustalık belgelerini meslekî eğitim kurumlarından alabilirsiniz. Yetki belgesini alabileceğiniz kurum ise Ticaret Bakanlığı’nın il müdürlükleridir.