İBB ücretsiz bina hasar tespit başvurusu nasıl yapılır? Bina hasar tespit başvurusu nasıl yapılır? İBB bina incelemesi ücretli mi? tüm merak edilenler yazımızda yer alıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında bina hasar tespit konusu gündeme geldi. İBB tarafından İstanbul’da binaların dayanıklılığı ölçülüyor. Binaların hızlı taramayla hasar tespiti sağlanıyor. Depremlerden sonra bina hasar tespit başvuruları eskisine kıyasla daha çok arttı. Bizde sizlere Bina hasar tespiti hakkında merak edilenleri yazımızda bir araya getirdik.
Kahramanmaraş depremleri ardından vatandaşlar yaşadıkları binaların depreme karşı olan dayanıklılığını ölçtürmek istiyor. İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında başlayan proje ile hızlı tarama metoduyla ücretsiz olarak binaların kontrolü sağlanıyor. Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul ilinde de bina hasar tespiti için başvurular artmış durumdadır.
İBB’ye son depremlerin ardından 41 bin bina için “hızlıca inceleyin” talebi meydana gelmiştir. Bu başvurular hakkında kiracılarda yararlanıp yararlanamayacağını öğrenmek istiyor. Depreme dayanıklılık tespiti için yalnızca ev sahipleri değil, aynı zamanda kiracılar da bulunmuş oldukları evlerin incelemesi için başvuru da bulunabilecek.
İBB Genel Sekreteri konu hakkında;
“Kiracıların da oturdukları yerden endişe ettiklerinde kiracıya da kira yardımı vererek, önümüzdeki periyotta kiracılardan da başvuru alacağız” ifadelerine yer verdi.
İBB bina hasar tespiti başvurusu, hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiriyor. Depreme dayanıklılığı öğrenebilmek için hızlı tarama tespit herhangi bir kat malikinin başvuru yapması yeterlidir. İstanbullu vatandaşlar hem İBB’nin resmi sitesi üzerinden hem de İBB Hizmet binalarına dilekçe yazarak hızlı tarama için başvuruda bulunabiliyorlar. Bunun dışında ALO 153 iletişim hattı üzerinden de bilgi alınabiliyor. İBB bina hasar tespit başvurusu için tıklayınız.
Hızlı tarama nasıl yapılır:
İBB’nin yapı tespiti projesi 2019 yılında devreye alınmıştır. 2019’dan itibaren Hızlı Tarama Metodu’nda Riskli Bina Tespiti ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018’e göre Deprem Performans Analizi yapılıyor. Hızlı tarama yöntemi ve deprem performans analizi kullanılarak riskli binaların tespiti yapılmaktadır.
Hızlı Tarama ile sismik tehlike durumları belirlenmektedir. 2000 yılından önce yapılan binalarda hızla ikinci düzey değerlendirme yöntemleri kullanılıyor. Şimdiye kadar İstanbul’da yüz bini aşkın bina ziyaret edildi ve yaklaşık 30 bini incelendi.
Bina Güçlendirme Maliyeti 2023 Ne Kadar?
Deprem testi sonuçları, hızlı tarama sonuçları: inceleme sonucunda binaların deprem güvenliği oranları aşağıdaki gibidir.
Bu sonuçlar yüzde yüz doğruluk taşımıyor. Bu sebeple kesin ve net sonuç için 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının resmi internet sitesinden yetkilendirilmiş kamu kuruluşları ve özel firmalarca inceleme yaptırmanız gerekmektedir.
Bina inceleme çalışması tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.