Bina güçlendirme maliyeti ne kadar? Deprem riskli yapı tespiti nasıl yaptırılır, Bina güçlendirme hangi binalara yaptırılır? Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle binlerce ev yıkıldı, ayakta kalanlar ise ciddi hasar gördü. Önceden tedbir almak isteyen kişiler bina güçlendirme ve bina güçlendirme maliyeti hakkında detaylı bilgi almak için araştırmaya başladı. Öncelikle bina güçlendirmenin Geoteknik mühendislerin hazırladığı raporla tespit edildikten sonra yapılabildiğini belirtelim. Bina güçlendirme maliyeti 2023..
Yapının güçlendirilmesi için öncelikle deprem mühendisliği alanında uzman mühendisler tarafından mevcut yapının yeterince sağlamlaştırılıp korunmadığı incelenmelidir. Bu işleme bina performans testi ya da halk arasında bilindiği tabirle deprem testi denir.
Binayı güçlendirme maliyeti, binanın büyüklüğüne göre değişmektedir. 5 katlı, her katında çifter daire bulunan bir binanın, güçlendirme projesi için maliyeti daire başı ortalama 15 bin TL, güçlendirme uygulaması maliyeti de daire başı 200 – 250 bin TL arasında değişmektedir.
Bina güçlendirmek için öncelikle riskli yapı tespiti yaptırmak gerekli. Riskli yapı tespitini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı kuruluşlar yapılıyor. Bu kuruluşlara, bakanlığın web sitesinden il il arama yaparak ulaşabilirsiniz. Binanın testleri yapıldıktan sonra herhangi bir risk görülürse güçlendirme süreci başlamaktadır.
İzolatörün tane fiyatı ortalama olarak en az 6 bin dolar diyebiliriz. Elbette bu fiyat yapının kat sayısı, kolon adedi, zemin özelliği ve deprem bölgesine göre değişmektedir. 5 katlı 4 daire için toplam 40 taşıyıcı kullanılmaktadır. Bunun binaya maliyeti, 4 milyon 500 lira olarak hesaplanmaktadır.
Deprem Yardımı Başvuru Şartları – 100 Bin TL Deprem Yardımı
Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti yapıldığında ev sahipleri, yıkım yerine güçlendirme talep edebiliyorlar. Bunun için 90 günlük süre içinde ev sahiplerince, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğu ispat ettirmelidir. 4/5 çoğunluk ile güçlendirme kararı alınması halinde, bina güçlendirme projesinin hazırlatılması ve ruhsat alınması gerekir.