Yeşil Pasaport şartları nelerdir? Yeşil Pasaport nedir, kimlere verilir? Yeşil pasaport geçerlilik süresi ne kadar?
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport olarak geçer. Belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilmektedir. Yeşil pasaport hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.
Kimler yeşil pasaport alabilir? sorusu için kısaca devlet çalışanları ve bu çalışanları aileleri alabilmektedir. Daha detaylı bir şekilde ele alacak olursak yeşil pasaport alabilecek kişiler:
Bahsettiğimiz görevlerde bulunan kişiler ve aileleri için “yeşil pasaportu kimler alabilir” sorusunun cevabını vermiş olduk. Ancak tek başına bu pozisyonlarda bulunmak yeşil pasaport almak için yeterli değil. Sahip olduğu ayrıcalıklarla avantajlar sunan bu hususi pasaporta sahip olmak için belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu nedenle yeşil pasaport gerekliliklerinin başvuru sahipleri tarafından yerine getirilmesi gerekir.
Pasaport Ücretleri 2024 (5 Yıllık, 10 Yıllık Pasaport Ücreti)
Yeşil pasaport için gerekli niteliklere sahip olanlar, Hususi Pasaport başvurusunda bulunarak ayrıcalıklarından faydalanabilirler. Bu durumda yeşil pasaport için gerekli evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca yeşil pasaport için gerekli belgeler çalışanlar ve emekliler için farklılık göstermektedir. Yeşil pasaport için gerekli evraklar:
Yeşil pasaport şartları: Yeşil pasaport şartlarının başında kadro derecesi gelmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre yeşil pasaport alabilmenin temel şartı, devlet adına çalışan memurun birinci, ikinci veya üçüncü derece devlet görevlerinden birine sahip olmasıdır.
Yeşil pasaport için en önemli şart özetle kamu çalışanlarının derecesidir. Kamuda derece bir tür kıdem göstergesidir ve çalışıldıkça, zamanla elde edilir. Memurlar ve ailelerinin yeşil pasaport hakkından yararlanabilmesi için 1, 2 ve 3. dereceye ulaşmış olması gerekir. Belirttiğimiz gibi yeşil pasaport almak için konulan kriterler devlet çalışanının kadro derecesiyle ile ilgilidir. Personel diploması ilk üç diplomadan biri değilse yeşil pasaport alınamaz.
Yeşil pasaport harcı alınmamaktadır. Hem ilk kez hususi pasaport alacaklardan hem yenileme yapacaklardan yalnızca defter bedelini ödemeleri gerekmektedir. Yeşil pasaport ücreti 2024 yılında defter bedeli tüm başvuru süreleri için 501 TL olmaktadır.
Yeşil pasaportunuzun süresini uzatmak için Haziran 2010’dan sonra düzenlenmiş ve fiziki olarak kullanılamayacak şekilde hasar görmüş pasaportunuz ile il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Hususi yani yeşil pasaport uzatma işlemi de ücretsiz olarak yapılmaktadır.