Kep adresi nasıl alınır? Kep adresi sorgulama nasıl yapılır? merak edilenler yazımızda yer alıyor.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü iş, hukuk ve belge paylaşım yazışmalarını gönderilirken koruyan, alıcının kim olduğunu belirleyen, gönderilen içeriğin değişmemesini ve güvenli hale gelmesini sağlayan bir sistemdir. Ülkemizde birçok kurum ve kuruluşun KEP adresleri bulunmaktadır. Bu adresler üzerinden ticari yazışmalar yapılmaktadır. Peki kep nasıl alınır ve nasıl sorgulanır?
Kayıtlı elektronik posta (KEP) almak için birden fazla hizmet sağlayıcısı bulunmakta. Bu hizmetler sağlayıcılar:
KEP, açılımı kayıtlı elektronik posta anlamına gelmektedir. Bildiğimiz e-postalardan farklı olarak gönderilen ve alınan e-postaların hukuken geçerli delil olarak sayılır. Aynı zamanda da e-postanın alıcı tarafından alınıp alınmadığını, okunup okunmadığının ve alıcının e-postayı ne zaman aldığının bilinmesini sağlamaktadır.
olmak üzere 5’e ayrılmaktadır. Başvurulara buradan ulaşabilirsiniz.
Kep adresi almak için gerekli belgeler:
Kep adresi sorgulama nasıl yapılır:
Kullanılan e-posta adresinin kayıtlı bir e-posta adresi olup olmadığından emin değilseniz, KEP Adresi sorgulama yapmanız gerekir. PTT KEP giriş sayfasındaki KEP sorgulama sekmesinden sorgulama yapılabilirsiniz. Böylelikle adresin güvenilirliği kontrol edilebilir.
KEP başvuru işlemleri e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Bu sorgulama sayesinde KEP adresinin öğrenilmesi yapılabilmektedir. PTT haricinde e-Devlet, kep adres öğrenme hizmeti de sunmaktadır.
Güvenli yazışma ortamı sağlanması için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Kep neden tercih edilir? Sıklıkla tercih edilen KEP, kurum içi ve kurumlar arası yazışmalarda kullanılır. KEP, kamu kurumları ve kişiler arasındaki yazışmalarda da tercih edilmektedir. Böylece söz konusu yazışmaya ilişkin teyit bilgisi alınırken hukuki delil olarak saklanmaktadır. Güvenli yazışma ortamı sağladığı için ortaklar ve şirketler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.